Patologija

Patologija

Patologija

Služba patologije u okviru Opšte bolnice Senta osnovana je 1971. godine, završenjem specijalizacije iz patologije dr Ištvana Tot-Abonjia ko je bio prvi načelnik službe i ovu je funkciju obavljao do 1989. godine.

Patologija

Služba patologije u okviru Opšte bolnice Senta osnovana je 1971. godine, završenjem specijalizacije iz patologije dr Ištvana Tot-Abonjia ko je bio prvi načelnik službe i ovu je funkciju obavljao do 1989. godine. U periodu 1989-1991. godine načelnik službe je bio Dr sci. med Tibor Tot. 1993. godine polaže specijalistički ispit dr Atila Fenjveši i od 1994. godine postaje načelnik koju funkciju i sad obavlja. Po sadašnjem nazivu Odsek za patološku anatomiju i medicinsku citologiju obavlja patološko-histološke analize za potrebe Opšte bolnice Senta, citološke analize za potrebe opšte bolnice Senta i Dispanzera za žene Doma zdravlja Senta i konsultativne citološke analize kao supervizor za cervikalnu citologiju okolnih domova zdravlja i obdukcije za bolnicu i Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Senta.

Godišnje se obradi oko 4500-4700 tkivnih uzoraka (biopsija), dobijenih operativnim zahvatima i endoskopskim procedurama. Makroskopska i mikroskopska dijagnostika se obavlja iz oblasti koje se zbrinjavaju u našoj bolnici, gastrointestinalne, ginekološke, dermatološke, otorinolaringološke, ortopedske i urološke patologije. Redovno se vrši intraoperativna dijagnostika  („ex tempore“ dijagnostika) prvenstveno iz patologije dojke i ginekološke patologije. Godišnje se obavi oko 80-90 obdukcija sa kompletnom makroskopskom i mikroskopskom ekspertizom osnovne bolesti i uzroka smrti.    Na godišnjem nivou se izvrši oko 4500 citoloških analiza prvenstveno citoloških uzoraka brisa grlića materice odnosno citološke analize izliva i citoloških uzoraka dobivenih tankom iglom. Sada na Odseku radi jedan lekar specijalista patologije i subspecijalista medicinske citologije, tri laboranta, jedna citoskrinerka, čistačica i pomočnik obducenta. Sistematizovano radno mesto specijalizanta iz oblasti patologije do sada nam nije popunjeno. Rezultati se izdaju u proseku za 3 radna dana nakon uzimanja u pogledu “malog” materijala -biopsijskih uzoraka, i za 4-5 radna dana nakon uzimanja u slučaju operativnog materijala. Citološki rezultati se izdaju za 1 do 2 radna dana. U slučaju potrebe za dodatnim specijalnim metodama bojenja sem nama dostupnih klasičnih patohistoloških metoda bojenja, dostupna nam je konsultativna pomoć Centra za patologiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu i Službe za patološko-anatomsku i laboratorijsku dijagnostiku Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

 

Radno vreme Odseka za patološku anatomiju i medicinsku citologiju je:

06:30-14:00 - ponedeljak i četvrtak

06:30-13:30 - utorak, sreda i petak

Kontakt telefoni: 024 815 111:

lokal 272 - laboranti

lokal 271 - Dr sci med Atila Fenjveši - specijalista patologije i subspecijalista medicinske citologije

 

Sertifikat Misija Najbolja porodilišta u Srbiji
Važni telefoni
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.