Megdupláznák a hemodialízis-részleg kapacitását

Megdupláznák a hemodialízis-részleg kapacitását

A Zentai Közkórházban új gépek végzik a vesepótló kezeléseket, a délutáni váltás bevezetésével adai és csókai pácienseket is fogadhatnának
2019. dec. 01.

2010. decemberében nyitották meg a Zentai Közkórházban a hemodialízis-részleget 6+1 ággyal, amelyből hatot a krónikus betegek használnak, akik heti háromszor esnek át vesepótló kezelésen, egyet pedig sürgős esetekre tartanak fenn. Jelenleg 13 beteget kezelnek, és azt tervezik, hogy a tél folyamán megnyitják a délutáni váltást is az osztályon, vagyis megduplázzák a kapacitásukat, és akkor Adáról és Csókáról is fogadhatnának pácienseket. Az osztály jelenleg egy orvossal és három nővérrel működik, de a délutáni váltás elindításához több nővérre és egy plusz orvosra is szükségük lenne, amit csak az után hagynak számukra jóvá, miután bizonyították, hogy két váltásban végzik a kezeléseket.

 Megdupláznák a hemodialízis-részleg kapacitását

Dr. Budai Tibor belgyógyász szakorvos, a hemodialízis-osztály vezetője elmondta, hogy 2010-ben olasz donációból érkezett gépekkel nyitották meg a hemodialízis-részleget, és most jutottak el odáig, hogy szükség lenne a kapacitásbővítésre.

– Több, mint kétszáz gép érkezett akkor az országba, és abból a zentai kórház hetet kapott, amivel az év decemberében nyitottuk meg a nappali osztályunkat. Kisebb betegszámmal indultunk, az első hetekben négy páciensünk volt, majd folyamatosan kezdték Nagykikindáról hozzánk utalni a községbeli betegeket, hiszen addig ott volt a legközelebbi központ, és minden beteg oda utazott. Jelenleg 13-an járnak hozzánk vesepótló kezelésre, mind Zenta községbeli, és úgy néz ki, hogy rövidesen érkezik még egy páciens, vagyis teljes kapacitással működünk. Ez azt jelenti, hogy sürgősen tenni kell valamit annak érdekében, hogy ha szükséges, fogadni tudjuk az újabb pácienseket, mert sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre több a vesebeteg. Hétfőn, szerdán és pénteken hét betegünk, kedden, csütörtökön és szombaton hat betegünk van, és egy váltásban dolgozunk. Ezek 4–5 órás kezelések heti három alkalommal, tehát a mi osztályunkon hétfőtől szombatig mindennap van terápia, és újabbakat már csak akkor tudnánk vállalni, ha bevezetnénk a délutáni váltást is, ez viszont azt jelenti, hogy nővérre is, orvosra is szükségünk lenne még. Most azon dolgozunk, hogy valahogy megkezdjük a délutáni váltást is, de ahhoz nagyon jól meg kell szerveznünk a munkát – magyarázta az osztály vezetője.

Dr. Budai hangsúlyozta, hogy egyre több a vesebeteg és szaporodik a páciensek száma, és hogy egyre többször van szükségük akut vesekezelésre is, ami már nem fér bele a délelőtti munkaidőbe:

– Zentán két szobában végezzük a dialízist, egy nagyobb szobában, ahol négy ágy van, és egy kisebben, ahol kettő, plusz egy ágy van egy harmadik, kisebb helyiségben. A plusz ágyat az akut dialízises betegeknek tartjuk fenn. Ők azok a betegek, akiknél valami miatt akutan leállt a veseműködés és szükség van a beavatkozásra, de pár kezelés után visszaáll és normalizálódik a veseműködés. Ugyanennyi gépet használunk, de van tartalék gépünk is arra az esetre, ha valamelyik túlterhelődés miatt leállna. Ami a gépeket illeti, a 2010-ben érkezettekkel az utóbbi időben már voltak gondjaink, elavultak, ezért két hónappal ezelőtt lecseréltük őket. A kezdeti problémás átállás rendeződött, az új gépek már zökkenőmentesen működnek és a betegek is megszokták őket. A víztisztító berendezést is 2010-ben állították be, és most azt is kicserélték, hiszen a szűrők a folyamatos karbantartás mellett is be voltak rakodva. A dialízishez steril, baktériummentes víz szükséges, ami meg is felel a kritériumoknak. A felszerelés tehát adott a délutáni váltás elindításához is.
 

Dr. Budai arról is beszélt, hogy a veseelégtelenség leggyakrabban másodlagos dolog, vagyis más betegség következménye, leggyakrabban a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt alakul ki:

– A veseelégtelenségnek több fázisa van, attól függően, hogy milyen mértékben sérül a vese azon része, amely a vérből szűri ki a méreganyagokat. A veseelégtelenség stádiumai egytől ötös fokozatig terjednek attól függően, hogy milyen a szűrőképessége, tehát hány milliliter vért képes megtisztítani percenként a méreganyagoktól. Az ötödik stádium jelenti azt, hogy dialízisfüggő a beteg, és akkor már annyira sem működik a vese, hogy a méreganyagok, az elektrolitok, a víz felhalmozódik, magas káliumszint, ödémák alakulnak ki mindenfelé, a tüdőhártyákban, a hasüregben, a lábakon is víz szaporodik fel. A betegek a második stádiumban már gyógyszeres kezelést kapnak, amellyel próbáljuk lelassítani a vese romlását, de ez egy előrefelé haladó dolog, nem tudjuk megállítani a romlását, és előbb-utóbb eljut a folyamat egy olyan stádiumba, amikor már szükség van vesepótló kezelésre.
 

Dr. Csáki Beáta, a kórház megbízott igazgatója szerint szükség van a hemodialízis-részleg kapacitásának növelésére, és elmondása szerint rövidesen bevezetik a két váltást az osztályon:

– A kollégák hajlandóságot mutatnak arra, hogy a megnövekedett szükséglet miatt a délutáni váltás beindításán is elgondolkozzunk. Ez ügyben folynak most a tárgyalások, hiszen ehhez szükségünk lenne legalább még két nővérre. Ha a délutáni váltásban is ugyanennyi beteget el tudnánk fogadni, azzal segítenénk azokat a betegeket is, akik predialízises stádiumban vannak, hogy ne kelljen Nagykikindára utazniuk amiatt, mert Zentán nem tudjuk őket fogadni a teljes létszám miatt. Adáról és Csókáról is egy része a betegeknek átjárhatna Zentára dialízisre, és nem kellene nekik napi több órát utazniuk heti három alkalommal Nagykikindára a kezelésre, hanem csak átjönnének a sokkal közelebbi városba. Tudomásunk szerint Csókán tíz, Adán hat művese- kezelésre járó beteg van, tehát a zentai részleg kapacitásának megduplázása számukra is megoldás lenne. Ez logisztikai szempontból is mindenkinek megfelelne, hiszen kevesebb üzemanyagot használnának, mivel Zenta közelebb van, és ami a legfontosabb, a betegek is sokkal könnyebben elviselnék a rövidebb utazást, időt spórolnának.

A délutáni váltás bevezetése egyébkén nem ütközik akadályokba, mi megindíthatjuk, de ahhoz, hogy finanszírozni tudjuk, dokumentálnunk kell, hogy így működünk. Szóval el kell kezdenünk a két váltást, amit egy betanulási fázis fog megelőzni, hiszen nővéreket kell rá kiképeznünk, legalább kettőt, de jó lenne hármat, és utána kezdhetnék a munkát. Egy plusz orvos is kellene hozzá, és az azok közül kerülhetne ki, akik belgyógyászatra szakosodnak – mondta a megbízott igazgató.

Dr. Budai Tibor szerint egy kórházban úgy a legjobb dialízist végezni, hogy délelőtti és délutáni váltás is van, hogy azoknak a betegeknek is helyet tudjanak biztosítani, akiknek most akut vesepótló kezelésre van szükségük.

– Rendes munkaidőben már nem tudjuk ezeket az eseteket vállalni, és a meglévő nővérek délután, vagy hétvégén is bejönnek szükség szerint a sürgős munkát is elvégezni, mert már annyira telítve vagyunk ezzel a 13-as betegszámmal, hogy ezt már csak túlórában tudjuk elvégezni. Ebben az évben 104 akut dialízist végeztünk, vagyis nagyon sok a vese-elégtelen, a számuk növekvőben van, és a krónikus betegszám is folyamatosan növekszik.
Dr. Csáki Beáta azt is elmondta, hogy a kórház rekonstrukciója hamarosan megkezdődik, a tervek javarészt mind elkészültek, és hogy azok szerint új dialízisrészleg is épül majd, ahol sokkal kényelmesebben elférnek.
– Az új épület tágasabb lesz a jelenleginél és a bejárattól balra, a jelenlegi parkoló helyén épül fel. Addig is a meglévő épületben is minden feltétel adott a délutáni váltás beindításához, csak jól meg kell szerveznünk a munkát – összegezte a megbízott igazgató.

Forrás: Magyarszó

 

Oklevél Küldetés Legjobb szülészet Szerbiában
Fontos telefonszámok
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.